Anna Oehme var sju år när hon fick en tennisracket av sin mormor och morfar. Det kan många i området Sofielund i Malmö tacka för idag.
Svenska Tennisförbundets samhällsprojekt Tennis på Gatan – som finansieras med medel från Svenska Spels ”Framåtfonden” – har varit igång i fyra år. Först ut var Stockholm, Göteborg och Malmö och idag finns Tennis på Gatan på ett dussin orter runt om i landet.
– Jag läste om projektet på tennis.se och ringde direkt till Janne Immonen (klubbchef) i Fair Play TK som skulle starta upp det i Malmö. Det var exakt detta jag ville jobba med. Det blev en win-win och efter lite hjälp av projektets ansvarige Mirza Beciragic så körde jag igång.
Efter att ha testat i två olika områden i Malmö landade Anna Oehme till slut i stadsdelen Sofielund – ett område med i stort sett bara en skola och lägenheter.
– Här finns inga lekplatser eller något för barnen. Vi gör verkligen skillnad där, konstaterar hon.
Dialekten avslöjar att hon inte är skåning från början. Hon fick sin tennisskolning i Nyköpings Allmänna Tennisklubb innan hon i unga tonåren började pendla till TK Hobby som vid den tiden hade många framgångsrika tjejer i junioråldern.
Sen följde tennisgymnasium i två år, college i USA i fyra år och väl hemma igen spel i elitserien.
Hon har bott i Malmö i 15 år nu och spelar fortfarande tennis på motionsnivå. Hon har ett jobb som personalplanerare och i stort sett all ledig tid lägger hon på Tennis på Gatan.
En vanlig vardagskväll kommer runt 30 barn för att spela tennis under ganska enkla och lättsamma former.
– Vi har kört på måndagar och torsdagar så här långt. Vi har en gympasal där vi står för nät, racketar och bollar. Vissa dagar har vi tillgång till ytterligare en liten sal. Procenten på de som återkommer efter en första prova-på-gång är väldigt hög, säger Anna och vittnar om en resa som inte varit friktionsfri:
– Första gången vi körde här i Sofielund så var det kaos. Det kom otroligt många barn och vi var två ledare på kanske 50 barn. Vissa kom dit bara för att skapa kaos och hade baseballrack och egna bollar med sig. Vi blev lite chockade och frågade oss om vi skulle fortsätta. Det gjorde vi och de busigaste barnen då är fortfarande med och vill nu bli ungdomsledare, säger Anna Oehme som i programmet ovan berättar varför man nu bildar en egen tennisklubb.
Mirza Beciragic är ansvarig för den landsomfattande satsningen.
– När vi tänkte på Tennis på Gatan från början så var det exakt det här som Anna har gjort som vi ville uppnå. Idén med Tennis på Gatan är fortfarande att de som inte har den naturliga vägen in i sporten ska få testa på och förhoppningsvis bli kvar inom tennisen. Det har inte varit lätt, men det är som i tennis i stort: Man får lära sig av misstagen och det har vi gjort bra under den här perioden. I slutändan gäller det att ha bra människor runt omkring sig. De som jobbar i de här områdena gör det med stor passion, stort hjärta och engagemang, säger han.