13 tennistränare från hela landet avslutade precis fortbildningskursen för ROG-tränare. Nu har de fler verktyg med sig hur man bäst lär ut ROG just i sin klubb – men de fick mycket mer på köpet.
– Den här utbildningen är en av flera insatser som vi gör just nu med syfte att skapa förutsättningar för en ännu bättre barn- och ungdomsverksamhet i svensk tennis. Utbildningen kompletterar tidigare insatser som revideringen av utbildningsprogrammet och Spelutveckling Röd Orange Grön (ROG), säger Michaela Blomqvist, utbildningsansvarig på Svenska Tennisförbundet.
Utbildningen bestod av två digitala träffar och ett fysiskt kurstillfälle i Salkhallen den gångna helgen med Martin Tyllman (SALK) och Hrvoje Zmajic som ledare.
– Det var stor variation mellan storlekarna på klubbarna med allt från KLTK till Bodafors Tennisklubb. Det gjorde att diskussionerna blev konkreta och verklighetsbaserade med frågeställningar som ”Hur överför vi informationen från utbildningen till vår tennisvardag?” och ”Hur kan vi applicera detta och vad kan vi lära av varandra”. Diskussionerna och samtalen var väldigt bra. Det var lite lyxigt faktiskt att det var så pass få deltagare som tretton stycken. Alla kom till tals och de lärde känna varandra, säger Martin Tyllman.
Utbildningen syftar till att deltagaren ska få med sig tips och verktyg för hur de skulle kunna skapa ännu bättre förutsättningar för barn- och ungdomsverksamheten i just sin klubb. Förutom att ge en inblick i det reviderade materialet på bastränar- och klubbtränarutbildningen så läggs fokus på att planera för hur deltagarna ska kunna utveckla sin verksamhet.
– Det kan till exempel handla om hur de bättre ska arbeta med att utbilda och stötta timtränare och stärka tränarteamet, hur de ska kunna erbjuda fler träningstillfällen, hur de ska arbeta för att snabbare introducera spelarna för match, hur de ska arbeta med plattformen Spelutveckling Röd Orange Grön och mycket mer. Deltagarna på den här utbildningen är nyckelspelare för att vi ska lyckas med våra mål i svensk tennis eftersom de sitter på högre roller och har ett större ansvar i att planera och utveckla verksamheten för barn och ungdomar. Utbildningen är ett sätt för oss att stötta dessa personer med konkreta tips, säger Michaela Blomqvist.
Anneli Thunberg, huvudtränare i Härnösands Racketklubb, säger:
– Det var en givande helg som gav ny energi och nya tankesätt. Det som alltid kom tillbaka i diskussionerna var att utgå från spelet, säger hon.
Philip Cassel är chefstränare i Kungsbacka Tennisklubb och var en av deltagarna.
– Jag tyckte att den var väldigt bra, då Hrvoje var otroligt kunnig och fick mig att se spelutveckling U10 utifrån ett annat synsätt, där taktik och ”intention” fick en ännu större plats för mig än vad de haft tidigare. Det kan lätt bli att vi ”slår” tennis på lektionerna istället för att spela spelet. Det tror jag kan vara en nyckelfaktor för att vi ska få fram fler tävlingsspelare, att de yngre barnen snabbare lär sig spelet och spela bättre på match, säger han och fortsätter:
– Sen snackades det mycket om övergången mellan de olika nivåerna och att man kanske inte ska stirra sig blind på vilken boll de spelar med utan mer utmana dem med olika typer av miljöer/banor/varianter på banor för att få en bra utveckling av tennisskills, säger han.
Det är precis vad spelbaserat lärande handlar om. Det innebär att utgå från spelet och utveckla de färdigheter som spelaren behöver för att ta nästa steg i sin utveckling och kunna spela bättre tennis. Det kan vara taktiska, tekniska, mentala eller fysiska färdigheter. Till sin hjälp har tränaren olika typer av banor, bollar och övningar som tränaren anpassar efter spelarens nivå och vilken typ av färdighet som ska utvecklas.
Martin Tyllman – som varit med i ROG-projektet sedan starten för ett par år sedan – menar att den här fortbildningskursen är en mix av de bästa delarna ur bastränar- och klubbtränarutbildningen tillsammans med de ROG-träffar som arrangerats.
– När vi kan samla de ansvariga i klubbarna så att de får en inblick i kursmaterialet, så vet de mer vad som kan förväntas när de skickar sina tränare på utbildningar. Här får de in alla delar och hur allt hänger ihop en spelutvecklingsplan. Det ger också bra input på vad tränarna vill ha i plattformen så vi kan fortsätta utveckla den ännu mera mot verkligheten Det underlättar också när de ska hålla den interna introduktionsutbildningen hemma i sin klubb så att ledarna känner sig trygga i progressionerna och i det spelbaserande lärandet innan tränarna skickas på övriga utbildningar, säger han.
Från början hade Michaela Blomqvist med kollegor bara planerat att genomföra en utbildning av det här slaget. Nu har man dock genomfört två stycken inom loppet av sex månader. Skulle det visa sig att intresset är stort så är det mycket möjligt att det blir ännu en utbildning till våren 2026.
– Jag tror att tränarna uppskattar att få utbyta tankar och idéer mellan varandra och att få tid till att reflektera och utvärdera sin verksamhet. Jag tror att varje deltagare har fått med sig ett par saker som de kan utveckla, men också fått bekräftat en del saker som de redan gör bra och ska fortsätta med.