Ännu en klubbtränarutbildning (nivå 2) är slutförd. Responsen efteråt – av både deltagare och kursledare – landade i högsta betyg.
SvTF klubbtränarutbildning (nivå 2), som tidigare hette TGU2, genomfördes nyligen.
Kursledarna Jonas Bang och Frej Hallgren är nöjda med dagarna.
– Det var väldigt roligt, utmanande och lärorikt. Jag gillar verkligen filosofin med spelbaserat lärande som grund för hur framtidens tränare ska planera, organisera, genomföra och utvärdera träningar, säger Frej Hallgren.
– Att hålla i kursen va utmanande, utvecklande och väldigt roligt. Alltid spännande att träffa nya människor och på en kurs av denna omfattningen hinner man också lära känna alla ganska bra, säger Jonas Bang.
Gruppen bestod till största delen av hel- till halvtidsanställda tränare. Åldersspannet varierade mellan ungefär 20–50 år där flertalet hade ganska lång erfarenhet både som tränare och spelare.
– Det var en grupp med en härlig blandning av allt, åldrar, tjejer och killar, klubbtillhörighet och alla med lite olika tennis bakgrunder och erfarenheter, säger Jonas Bang.
Vad fick de med sig?
– Jag tror och hoppas att alla fått med sig ett ramverk för hur vi kan hjälpa våra spelare att utvecklas både som tennisspelare och människor i en trygg och inkluderande klubbmiljö. Om jag ska nämna något konkret så tror jag att en ögonöppnare för många av deltagarna var hur vi som tränare kan jobba med att ställa frågor till våra spelare för att skapa bättre förståelse och djupare lärande, säger Jonas Bang.
– Förhoppningsvis fick de med sig många nya verktyg för att kunna arbeta spelbaserat i praktiken med fortsättningsspelare på spelnivåerna nyttja öppna ytan och nyttja hela banan. Kursen fokuserar på hur tränarna ska hjälpa spelarna att utveckla taktiska och tekniska färdigheter parallellt. De vill säga att teknik ska se som ett verktyg för att lösa taktiska problem på banan. Detta skulle jag säga är en grundpelare i det spelbaserade lärandet av tennis, säger Frej Hallgren.
Har du något exempel på frågor som kom upp från deltagarna?
– Många av frågorna var om hur vi ska få fler tävlingar där spelare oavsett ålder får möjlighet att tävla på banor och med bollar som är anpassade till deras spelnivå. Hur vi säkerställer att så många spelare som möjligt i klubbarna tränar och tävlar tillräckligt länge på orange bana för att främja utvecklingen av teknik/taktik trots påtryckningar från exempelvis föräldrar om att de ska gå upp till en större bana och hårdare boll. Frågor om metodik och övningar som ger effekt både kortsiktigt och långsiktigt, säger Frej Hallgren.
Grundkursen är för de som vill ta ett större ansvar för att planera och utvärdera träning för barn eller nybörjare och fortsättningsspelare i alla åldrar. Tillsammans med plattformen Spelutveckling Röd Orange Grön (ROG) med tillhörande övningar och träningspass får man som tränare ett verktyg för att planera och utvärdera spelarnas utveckling på ROG.
– Roligt att ännu en klubbtränarutbildning är slutförd. Feedbacken från deltagarna är väldigt positiv. Det blir vi väldigt glada över, för den har en viktig plats i svensk tennis. Eftersom utbildningen är lite längre så kan vi ger tränarna mer kunskap, dessutom spenderar vi mer tid på banan vilket innebär att vi ger tränarna mer tid på att öva på att vara tränare och omvandla sina nya kunskaper till praktik, säger Michaela Blomqvist, utbildningsansvarig på SvTF.
Kursen sträcker sig över ett par månader med ett blandat lärande som består av digitala självstudier som genomförs på egen hand och inläsning av tre böcker (Idrottens ledarskap, Idrottens träning och Åldersanpassad fysisk träning). Det ingår praktiska och digitala träffar med kursledare och hemuppgifter i klubben.
– Bas- och Klubbtränarutbildningen tillsammans med ROG är tre starka verktyg som verkligen kan stötta klubbarna i sin spelarutveckling. Idag genomför många Bastränarutbildningen och fler klubbar börjar använda plattformen ROG och medverkar på nätverksträffar – vi hoppas att fler tränare också genomför det här steget (Klubb) som ett viktig steg för att öka förutsättningarna för en ännu bättre spelarutveckling, säger Michaela.
Frej Hallgren ser kursen som ett viktigt avstamp mot nästa steg.
– Jag skulle säga att det är viktigt för alla tränare oavsett antal år av erfarenhet att gå denna kurs för att svensk tennis ska följa med i den internationella utvecklingen. Nästa steg för de som gått denna kurs är att jobba kontinuerligt med att tillämpa det spelbaserade lärandet i sin vardag som tränare. När det känner att de är redo att ta nästa steg i sin utbildningsresa så rekommenderar jag att de söker den nystartade tränarutbildningen för att jobba med avancerade spelare som genomförs i samarbete med Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm.
– En kursdeltagare som varit tränare i över 20 år sa på avslutningen följande: ”Det är först efter att ha gått denna kurs som jag känner mig som en riktig tränare. Nu känner jag att jag har de kompetenser som krävs för att känna mig trygg i min roll”.