Lea Nilsson, 14 år från Salk, har det senaste året haft en fin utvecklingskurva. I Jönköping i somras vann hon sin första ITF-turnering i singel för 18-åringar och hon har klivit in bland de 600 högst rankade i världen – fyra år ung. Hur är det att möta äldre spelare? Vad är den stora skillnaden på att tävla internationellt mot hemma i Sverige? Och vad har hon lärt sig av Rebecca Peterson?  

Text: Linus Eriksson

Även om du var med i elitserietruppen 2020 så var det i fjol du gjorde din riktiga elitseriedebut. Vad minns du av serien förra året?
– Att vi åkte tåg och hade roligt! Det var lärorika matcher, vi hade bra lagsammanhållning och hjälpte varandra. Och att man fick coacha varandra och blev coachad, på banan.

När du säger att det var lärorika matcher – vad lärde du dig?
– Eftersom jag var så ung så fick jag möta många äldre spelare. De spelar i ett helt annat tempo än jag är van vid. Det var bra att få öva på det. Det var också bra att få bli coachad under matcherna på banan, det lär man sig mycket av och man får direkt veta vad coachen tycker och vi kan diskutera det.

Blev det att ni diskuterade mycket i sidbytena då, du och din coach?
– Egentligen kan man säga att jag sa vad jag tyckte, sen sa han vad han tyckte och om vi inte var överens, då diskuterade vi och möttes på mitten.

Hur är du själv som coach när du sitter på bänken när dina lagkamrater spelar?
– Jag är mycket för att man ska fokusera på sig själv först och främst och vad man själv kan göra, men självklart tittar man lite efter motståndarens svagheter också.

Du sa att du i seriespelet får möta många äldre spelare – vad är de största skillnaderna på att möta äldre motståndare jämfört med spelare i din egen ålder?
– De är såklart oftast större vilket innebär att de servar bättre och slår hårdare, de är det största skillnaderna. Mentalt vet jag också att de verkligen vill vinna när de möter en yngre spelare, som mig. När jag möter tjejer i min egen ålder har de oftast ganska mycket respekt för mig…

Hur märker du det?
– Jag känner av det på banan. De knyter inte näven lika ofta och man märker det på deras kroppsspråk.

Så, eftersom du märker det på motståndarna du själv möter ibland, hur är du själv när du möter äldre spelare när det gäller den mentala inställningen?
– När jag möter äldre tjejer vill jag vinna mot dem även fast de på papperet är bättre än mig. Förut tänkte jag mer att jag bara ville göra en bra match när motståndaren var större än mig, men nu är jag lite äldre och har lärt mig förstå att jag kan slå de här tjejerna med.

Du har spelat en hel del internationella tävlingar också det sista året. Berätta vad de största skillnaderna är på att tävla utomlands mot i Sverige?
– De utländska spelarna offrar allt för att vinna. Det är på liv och död! Jag vet att det aldrig kommer bli en enkel match. Många säger att vi i Sverige och i Norge är lite svagare mentalt, vilket jag tycker stämmer. Ute i Europa är det mer fajt. Svenska spelare kan vara lite lata ibland och inte jobba ordentligt, medan exempelvis spanjorerna och serberna verkligen arbetar stenhårt.

Jobbar du också stenhårt?
– Jag tycker jag fajtas, sen kanske jag inte är lika stark mentalt som de starkaste därute.

Hur menar du då, att du inte är lika stark mentalt?
– Hm… Man kanske blir som man umgås… och påverkas av det, liksom?

Lea Nilsson uppskattar lagspel. Här tillsammans med klubbkamraten Tiana Tian Deng i regionstävlingen Sofias Cup.

Vi ska prata lite mer seriespel och lagmatcher. Du har spelat många olika seriespel de senaste åren. 18-årsserien, 15-årsserien, 13-årsserien, Nordiska mästerskapen och såklart elitserien. Hur är du som lagkamrat i ett lag?
– Jag pushar mina lagkamrater och säger åt dem om de inte gör sitt bästa på träningen eller missar för enkla slag.

Vad säger du då?
– ”Kom igen nu, varför gör du så?” Men bara om den andra är i samma ålder som jag eller yngre, jag säger inte åt de äldre. Sedan hjälper jag till att fylla vattenflaskan och hejar på från läktaren. Jag gillar att hetsa lite. Men bara om någon annan spelar, jag gillar inte hetsig stämning lika mycket när jag själv spelar, haha.

Hur tycker du det är att spela för ett lag? Kan du bli extra nervös när du inte bara spelar för dig själv?
– Jag blir peppad. Det är roligt att spela för något mer än bara dig själv och kanske coachen om han är med dig. Jag tror inte jag blir extra nervös. Det klart att det är synd om man förlorar, men man kan inte göra mer än sitt bästa.

På Salk och i ert elitserielag spelar Sveriges två högst rankade damspelare, Rebecca Peterson och Mirjam Björklund, som du säkert ser med jämna mellanrum i hallen. Vad har du lärt dig av att på nära håll se hur dem kör?
– Deras disciplin och hur de förbereder sig inför match. Hur de fokuserar på sin träning och vad de gör på träningsdagarna. De drar igenom varje slag och slarvar inte på något slag alls. Jag måste lära mig fokusera bättre under en längre period.

Vad drömmer du om med din tennis?
– Jag vill bli topp 100 i världen.

Har du frågat Rebecca vad som krävs?
– Ja, det har jag gjort. Hon sa att man behöver göra sitt bästa på varje träning. Sedan har jag frågat Andy Murray samma sak en gång, vad som krävs, han svarade ”hard work”.

Lea Nilssons klubbkamrat Rebecca Peterson.

För någon vecka sedan när jag var här i Salkhallen såg jag att du var nere på banan när Rebecca servetränade och tittade intresserat?
– Då kollade jag på hennes fokus, serverörelsen och hur hon drog igenom varje serve. Min tränare Milos sa åt mig att gå ner på banan och titta, det är lärorikt att se proffs på så nära håll.

Nästa år blir du 15 år, vad är din plan då?
– Då ska jag spela många ITF-turneringar och de stora nationella tävlingarna. Man brukar väl säga att man kan sikta på att spela Grand Slam för juniorer vid 16-17 års ålder?

Vad kommer krävas av dig för att nå dit?
– Jag behöver fokusera på att vara skadefri, äta bra, sova ordentligt och lyssna på kroppen.

Och tennismässigt, vad behöver du förbättra tror du för att fortsätta göra bra resultat?
– Dra igenom slagen. Det är något jag både har tränat mycket på och tränar på nu. Utomlands drar de bästa spelarna igenom slagen och jag antar att det är bra då. Det är någonting som min tränare Milos säger till mig hela tiden, att inte ”knuffa” till bollen.

I elitserien får man i varje lagmatch antingen spela singel eller dubbel. Vad vill du helst spela?
– Singel såklart. Om Milos eller lagledaren tar ut mig i singel så är det för att han vill att jag ska spela singeln och tror på mig där – tar han ut mig i dubbel skulle det kännas mer som att ”Lea får spela dubbel så att hennes partner kan hjälpa henne”.

Salks damlag inleder sin elitserie i grupp B söndag 11 december borta mot Växjö TS