Erik Grevelius är inne på sitt fjärde år på college. Via en ny skola och en mer dubbelinriktad träningsmodell gör han sig redo för en toursatsning när studierna avslutas 2024.

Text: Linus Eriksson

Erik Grevelius tennisfostrades i Lidingö Tennisklubb innan han vid 16 års ålder valde att förlägga sin fortsatta satsning på nystartade Academy of KLTK på andra sidan Lidingöbron. Tanken från början var inte att kullen av spelare födda -00, som började på akademin samtidigt, skulle vidare till college, men enligt Grevelius förändrades och utvecklades collegetennisen under hans gymnasieår.
– Jag tror inte att folk förstår hur hög nivå det är på spelarna borta i USA nu, säger han. Jag ser en otrolig skillnad från att jag började på college till nu, men den förändringen fick vi en känsla av började redan åren innan min kull flyttade över. Det är många bra spelare som går på college och därför kändes det rimligt att välja att flytta över hit och studera samtidigt som jag fortsatte spela.

Grevelius valde att börja på University of Georgia där han tillbringade tre år. Hans första år blev dock avbrutet av corona, vilket gjorde att han, precis som alla andra atleter på college, fick chansen att gå ett extra år. Då bestämde han sig för att han ville testa på en annan skola i ett eller två år före hans collegeäventyr var över. Det gjorde att han den här hösten flyttade till University of South Florida i Tampa. En stor anledning till den flytten är huvudcoachen Ashley Fisher som har ett förflutet som dubbelproffs med en högsta ranking på 19 i världen. Grevelius har som ambition att efter college göra en proffssatsning i dubbel och ser möjligheter att spetsa sitt dubbelspel under två år ihop med Fisher.
– Den här coachen kan ge mig en bra plan både nu och även efter college med hur jag ska gå till väga. Det blir bra att ha honom som mentor nu fram till dess.

Varje dag tränar laget två timmar tennis tillsammans. Utöver det har Grevelius ihop med sin normala dubbelpartner individuell träning och då jobbar de specifikt på dubbelmoment ihop med tränaren. 

Hur kommer det sig att du nu valt att specialisera dig lite på dubbeln?
– Jag hade mycket framgångar i dubbel under juniortiden och alltid tyckt dubbel är roligt. Det tar fram egenskaper som jag både är bra på och som jag tycker är kul, så som volley, serve och retur. Allt går snabbt och det är mycket energi – det passar mig bra.

Grevelius har lite mer än 1,5 år kvar på college, sedan får han se var hans bas kommer vara i sin fortsatta proffssatsning.
– Vi får se om jag blir kvar i Tampa och utgår härifrån eller hur upplägget blir. Men jag har lagt runt 20 år på min tennis och då känns det värt att ge proffstennisen en chans. Jag tror inte det är helt omöjligt att slå sig in på dubbeltouren om jag ger det några år.

Nästa stora lagtävling som väntar är elitserien i december. En serie som Grevelius värderar högt och gjort i flera år sedan elitseriedebuten 2016.
– Då hade vi ett bra lag med (Patrik) Rosenholm, (Jonathan) Mridha, Fred Simonsson och sen jag, (Anton) Örnberg och (Johan) Garpered från akademin som fick några matcher var. Varje år, sen jag flyttade till USA, har jag försökt komma hem för att spela serien och lyckats hinna flera av gångerna. Det har varit en hög prioritet för mig eftersom lagspel är så roligt.

Årets nya struktur tycker Grevelius gör serien extra intressant. KLTK har, traditionsenligt, inte valt att rekrytera in spelare utifrån utan satsar på sina egna produkter och hoppas addera med collegespelare som hinner hem.
– Vi har mycket kontakt i vår gruppchatt där alla håller på att fixa flygbiljetter, avslöjar Grevelius.

Förra året fick han agera ankare som äldst i laget, vilket Grevelius inte har något emot då han tycker det är viktigt att ge yngre juniorer på väg uppåt plats i laget.
– Jag antar att jag och coach Ennerberg kommer komma överens om att det är i dubblarna jag främst kommer spelas. Vi har många duktiga singelspelare som till exempel Sebastian Eriksson, så jag tror jag är mer användningsbar i dubbelspelet.

Om du jämför lagkänslan under elitserien med KLTK med atmosfären under collegematcher och lagkänslan när man representerar en skola?
– Hela collegeapparaten är uppbyggt kring lagspel där alla som kommer dit vet om att det en lagtävling det handlar om. Elitserien spelas under två veckor där individuella idrottare samlas en kort period, så det klart det är mer ingrott på college. Däremot försöker jag och andra med mig ta med oss collegekänslan in i svenska seriespelet med mycket energi och en hög ljudnivå. Största skillnaden är helt klart at det är mer högljutt här i USA och många störningsmoment runtomkring…men det börjar se ut så mer och mer hemma också. Vilket är bra, det blir roligare så än under en vintertourtävling med två personer på läktaren.

Avslutningsvis, gruppspelets sista match är mot din gamla klubb Lidingö TK, hemma i Kungl. Tennishallen. Tankar kring den matchen?
– Det är alltid kul att spela mot Lidingö. När vi mött dem tidigare år har det känts konstigt att kliva in i hallen där jag tränade fyra morgnar i veckan vid 06.40. Nu har Lidingö ett gäng spelare som varit på KLTK tidigare, så det kommer bli kul att möta dem. Det känns absolut som den både viktigaste och roligaste matchen för mig, den ringas in lite extra i min kalender.

KLTK:s herrlag inleder seriespelet söndagen den 11 december hemma mot Solna TK i grupp B.