Sverige besegrade Israel med 3-1 i Davis Cup och kommer i mars månad få en ny kvalchans till den nyskapade Davis Cup finals 2020. Israelerna vann lördagens dubbelmatch men sedan avgjorde Mikael Ymer för Sverige.

Sverige fick en drömstart på fredagen då både Mikael Ymer och Markus Eriksson vann sina singlar i raka set. Lördagen inleddes med dubbelmatchen där Israelerna var i det närmsta ofelbara i inledningen av matchen. De första åtta gamen gick till gästerna och det nykomponerade svenska paret med Markus Eriksson och debutanten André Göransson kom sen aldrig ifatt och hittade inget motmedel mot storspelande israeler utan föll med 0-6, 2-6. Israels dubbelveteran Jonathan Erlich som spelat 35 landskamper erkände efteråt att han aldrig varit med om något liknande och hyllade sin nye partner Daniel Cukierman.

Foto: Patrick Bengtsson

Cukierman ersatte sedan den skadade israeliske ettan Dudi Sela i den första singelmatchen. Han kom in full med energi efter att ha gjort en strålande dubbel och pressade den svenske ettan Mikael Ymer till höga nivåer i spelet.

– All cred till honom. Jag tycker han gjorde det jättebra och jag fick spela riktigt bra för att slå honom, sa Mikael Ymer efteråt.

Mikael Ymer visade till slut en större jämnhet och vann med 6-4, 6-3 men han ville inte kalla sig hjälte även om han avgjorde.

– Det här är en lagseger där alla i och runt laget är lika viktiga. Utan ”Mackans” seger igår hade jag inte kunnat avgöra och även om man har varit med och bollat in så har man verkligen bidragi är man med i och runt laget är man en vinnare idag, intygade den svenske ettan Mikael Ymer.

Foto: Patrick Bengtsson

Direkt efter matchbollen så tackade han också publiken för stödet under dagarna i Kungl Hallen. Drygt 1100 personer såg lördagens spel och Sverige kan nu alltså se fram mot ett spännande Davis Cup-år 2020. Sverige har i och med segern mot Israel kvalificerat sig för en kvalspelet till ”VM” 2020. Från och med i år avgörs Davis Cup-finalen i ett slutspel med 18 lag. Lagen som placerar sig på plats 5-18 i årets slutspel + de 12 vinnarna i helgens grupp 1-matcher, där Sverige nu är ett av lagen, gör i mars månad upp om platserna till ATP Finals 2020. Seedning och lottning sker i november efter det första slutspelet är färdigspelat.

Sveriges Davis Cup-kapten Johan Hedsberg har nu 7-1 i facit som ansvarig för landslaget. Den här gången fick han klara sig utan två spelare som tidigare gjort viktiga insatser, Elias Ymer och Robert Lindstedt. Sverige är rankade som tennisnation 15 på herrisdan enligt ITF:s nationsranking och visar upp en imponerande bredd.

– Under de här tre åren har vi använt 15 olika spelare som alla bidragit med segrar och viktiga insatser, konstaterar en stolt kapten.

Efter tre jämna Davis Cup-landskamper under 2018 som alla avgjordes i den femte avgörande matchen fick Sverige redan i år chansen att kvala till Davis Cup-finalen. Colombia på bortaplan och hög höjd blev för svårt men nu har det svenska laget chansen att ta revansch 2020 precis som man fick revansch på Israel i helgens drabbning. Israel hade 2-1 i inbördes möten mot Sverige inför helgen och hade vunnit de två senaste mötena. Den här gången blev – laget – Sverige för tufft!

Se film från segerjublet och hör spelarnas kommentarer här: