STL elitserien görs om till ett helt nytt format och med en rejält utökad prispeng. Fair Play TK och Salk är två klubbar med lag i både herr- och damserien och tennis.se har låtit representanter från de båda klubbarna uttala sig om förändringarna. 

Filip Bergevi, med en handfull SM-pokaler och prenumeration på finaler, tycker så här om det nya formatet:
– Spännande och framför allt kul att Svenska Tennisförbundet vill förnya och skapa mer intresse. Elitserien håller väldigt hög klass och jag tycker inte att den fått det utrymme i media som den borde. Alla klubbar borde dessutom kunna locka mer publik till matcherna med lite ansträngning, säger Fair Play TK-spelaren spontant när han sett nyordningen.

Filip Bergevi, Fair Play TK. Foto: Bildbyrån

Det komprimerade programmet med endast nio speldagar, varav tre är slutspel med semifinaler och final på en och samma spelplats, välkomnas också av Filip Bergevi.
– Det är bra för de spelare som satsar på sin tennis på heltid. Alla de bästa spelarna kan planera in de här dagarna i sitt schema och det höjer också nivån om de bästa svenska spelarna är med. Det hade varit tufft om gränsen gick vid en utländsk spelare, så två är bättre. Att ha utländska spelare är inspirerande för oss svenska spelare och kan locka mer publik. Jag minns när Holger Rune (kvartsfinalist i årets Franska Öppna, reds. anm.) spelade med oss i Fair Play TK. Nu är han en världsspelare.

Filip gillar det nya poolspelet som införs. Om han ska vara kritisk mot något i det nya formatet, så är det antalet matcher.
– Jag gillar att spela både singel och dubbel. Nu får man bara spela antingen det ena eller det andra. Jag förstår samtidigt hur det är tänkt med inramning och med tv-sändning från två banor. Med det nya systemet får singlarna större betydelse än dubbeln jämfört med tidigare.

Simon Aspelin, sportchef i Salk, var positiv redan när förslaget om en förändring av elitserien lades fram. Han ser framför allt en stor möjlighet för klubbarna att kunna ge spelarna med förankring i egna klubben möjlighet till spel i elitserien.
– Vi har alltid velat spela med Salks egna spelare eller de som har koppling hit. De flesta av de bästa spelarna väljer att åka över till USA och spela collegetennis. Genom att lägga elitserien under en kort period i slutet av året möjliggör vi för de här spelarna att komma hem och representera hemmaklubben. För Salks del vill vi spela med så många spelare som möjligt som har anknytning till vår klubb. Vi vill kunna visa vad vi är för klubb och verksamhet.

Simon Aspelin. Foto: Bildbyrån

Simon Aspelin menar vidare att elitserien ska vara inspirerande för klubbens juniorer.
– Det är en möjlighet för de bästa 14-15-åringarna att slå sig in i laget. Ska du ligga på rätt nivå internationellt som junior och spela junior-Grand Slam, så ska du spela elitserien tidigt. Samtidigt kan vi visa upp vilka spelare vi har och vilka klubbar som är mest framgångsrika i att ta fram svenska tennisspelare, säger det förre tennisproffset och fortsätter:
– Olika klubbar har gjort på olika sätt i sin satsning på elitserien. Jag tycker inte att det tidigare systemet har varit bra där vissa klubbar tagit in utländska spelare medan andra klubbar försökt spela med egna unga spelare. Nu får vi en tredjesingel där kanske två klubbars bästa 14-15-åringar möter varandra. STL Elitserien blir mer som en evenemangsvecka än en serie och ska vara bra marknadsföring för svensk tennis. Ur marknadssynpunkt är det bra att allt händer under en dryg vecka. Det är också lättare att hantera för klubbarna med planering av den dagliga verksamheten.

Simon Aspelin själv växte upp i Borlänge och spelade inte elitserien som ung tonåring, men fick en strålande karriär ändå. Däremot minns han seriespelet som ung.
– Jag var rätt bra som knatte och fick åka och spela seriespel mot mycket äldre spelare. Det var kul! Senare spelade jag elitserien med Kungliga och var med och vann.