Det blir en finalrepris: För andra året i rad möts Fair Play TK och Enskede LTK i SM-finalen för damer. 

Den sjunde och sista omgången slutade som det brukar – med seger för båda topplagen. Enskede LTK vann sin hemmamatch mot Upsala TK med 5-1 medan Fair Play TK besegrade Växjö TS borta med samma siffror. Det innebär att svenska mästarna Enskede LTK den här gången får hemmaplan i finalen till skillnad från för ett år sedan då laget vann i Malmö.

Cornelia Lister under finalen mot Enskede LTK för ett år sedan. Foto: Christoffer Borg Mattisson / Bildbyrån

Cornelia Lister har bott och tränat i Malmö under elitserieperioden. Nu rattar hon bilen hem från Växjö till Linköping med en finalbiljett i bagaget.
– Det kommer bli en tuff match mot Enskede, som senast när vi möttes. Vi har väldigt goda chanser och vårt mål är att ta SM-guld. Vi hade gärna haft hemmabana för vi gillar att spela inför hemmapubliken. Även de spelare som är nya i laget trivs bäst hemma i Malmö, säger hon.

Cornelia Lister är unik i elitseriesammanhang. Fair Play TK har varit i final i tio år i rad och 27-åringen har varit med varje gång och kryddat det med totalt sex SM-guld.
Efter Nordea Open i somras valde hon att ta en paus från tennisen. I takt med att elitserien kröp allt närmare återfanns suget igen.
– Elitserien är det jag prioriterat högst i alla år. När jag tog breaket från tennisen tänkte jag inte så mycket på det, men när det närmade sig så var det givet att spela. Det ger mig glädje att spela i lag, jag älskar det. De här veckorna har gjort att jag fått en positiv känsla kring tennisen igen.

Paulina Milosavljevic (i svart tröja) och Enskede LTK laddar om för ny SM-final. Foto: Torbjörn Dencker

I Enskede LTK finns också en spelare som får en nytändning varje gång det vankas elitseriespel. Paulina Milosavljevic är taggad för en finalrepris från förra året och ser stora chanser att det lyckas.
– Jag tycker vi haft en jättebra säsong. Vi har vunnit ganska stort i de flesta matcherna, förutom när vi spelade oavgjort mot Fair Play. Vi hade chans att vinna den matchen med 4-2 så jag är positiv till att det kommer gå bra i finalen.

Paulina tar ett år i taget. Elitserien är lite för roligt för att sluta än, eller?
– Jag vet inte om det blir en fortsättning, det är lite oklart. Serien kanske jag ändå fortsätter med ett tag till, men om det blir fler tävlingar återstår att se. Jag tycker att jag har spelat helt okej i år. Jag försöker ta bollen tidigt och jag servar bättre, säger Paulina.

Martha Matoula och Cornelia Lister. Foto: Senad Honic

Cornelia Lister vill inte heller ta några definitiva beslut kring tenniskarriären i nuläget.
– Mitt fokus nu är elitserien. Jag har verkligen levt i nuet hela tiden. Det är så jag vill ha det och jag har inte tänkt på något annat. Jag testade på padel under hösten mer som en hobby och jag spelade inte någon tennis på några månader. Däremot hoppade jag på ett erbjudande från Motala Tennisklubb så jag har varit tennistränare där i en termin. Jag kände att jag ville testa den rollen för jag känner att jag har mycket att dela med mig av när det gäller erfarenheter. Jag vet hur jag vill att en tränare ska vara och försöker själv efterleva det. Vi får se om det blir en fortsättning i Motala.

Cornelia upplever en av hennes bästa och roligaste elitseriesäsonger just nu. Hon har spelat två singelmatcher, men i övrigt bara dubbel. Ryggen har spökat lite, men en snabb runda hem till Linköping och en ”quick fix” gjorde att hon stod på banan igen redan i matchen efter (mot Helsingborg).
– Jag tycker att alla i laget, spelare och ledare, kommit in med en bättre energi i år. Alla har varit delaktiga på ett annat sätt. Det har känts som en nystart och jag är jättenöjd med coacherna. Det har också varit väldigt intensivt med matcher, men det är så vi vill ha det. Tidigare år har vi haft fyra dagar mellan matcherna, nu har det varit en dag med återhämtning. Så är det utomlands också. Är man på touren och tävlar så går det inte att spela i serien om den är längre än två veckor. 

Enskedes coach Jasmin Galijasevic efter finalen 2020. Nu blir det final på hemmaplan i Enskede. Foto: Christoffer Borg Mattisson / Bildbyrån

På söndag väntar final för elfte gången. Där väntar åter Enskede LTK som vann fjolårets final med 4-2.
– Det skulle betyda jättemycket att få vinna igen. Vi hade som mål att försvara titeln och det är detta vi kämpat för, säger Paulina Milosavljevic.

I sista omgången på tisdagen delade Lidköpings TK och Helsingborgs TK på poängen (3-3) medan Salk bortaslog GLTK med 4-2. Upsala TK, Salk, Lidköpings TK och Helsingborgs TK får ladda om för elitseriespel även 2022 medan GLTK och Växjö TS tackar för sig för den här gången.
– Vi har haft en väldigt bra lagkänsla i vårt unga lag. Jag är väldigt nöjd med fjärdeplatsen och vår insats, säger Tilde Strömquist i Salk.
– Vi har haft ett ungt lag så jag måste säga att vi är väldigt nöjda med årets säsong och blickar framåt till 2022, säger Heikki Raevaara, coach i Helsingborgs TK.

Se matchbilder och intervjuer från sista omgången i spelaren ovan.

Elitserien, damer: Omgång 7 av 7

Enskede LTK – Upsala TK 5-1
Lidköpings TK – Helsingborgs TK 3-3
GLTK – Salk 2-4
Växjö TS – Fair Play TK 1-5

Svenska mästare 1991–2020

2020: Enskede LTK
2019: Fair Play TK
2018: Helsingborgs TK
2017: Fair Play TK
2016: Fair Play TK
2015: Fair Play TK
2014: Fair Play TK
2013: Helsingborgs TK
2012: Helsingborgs TK
2011: Fair Play TK
2010: Helsingborgs TK
2009: Helsingborgs TK
2008: Helsingborgs TK
2007: Malmö-Bellevue TK
2006: SALK
2005: Helsingborgs TK
2004: SALK
2003: KLTK
2002: KLTK
2001: KLTK
2000: KLTK
1999: SALK
1998: SALK
1997: TSK Malmen
1996: TSK Malmen
1995: TSK Malmen
1994: Landskrona TK
1993: SALK
1992: SALK
1991: SALK