Norbergs TK i det lilla samhället med cirka 6 000 invånare mellan Fagersta och Avesta har under många år satsat framgångsrikt med integration av nyanlända. Nu är en ny satsning igång tack vare nya Projektstödet.
Häromdagen berättade vi om Hörby-Höör TK som sökt stöd från nya Projektstödet. En annan klubb som också beviljats medel är Norbergs Tennisklubb.
I många år har man jobbat med integration. Nu handlar det om att ge unga nyanlända en chans att förkovra sig i en storklubbsmiljö.
– Det är alltid svårt att hitta tränare, men de två nyanlända killarna som är hos oss nu jobbar regelbundet som tennistränare och v har faktiskt inga svenska tränare överhuvudtaget som är aktiva just nu, säger Malte Wahlbeck, styrelseledamot i Norbergs TK.
Det aktuella projektet man sökt pengar för bygger på ett samarbete med storklubben i området – USIF (Upsala Stundenters Idrottsförening).
– De fick vara i Uppsala i ett par dagar och syftet var att få en fördjupning och en insikt om hur det fungerar att bedriva tennis i ett större perspektiv. USIF är mer en kommersiell klubb än vad vi är och det finns mycket att lära av det om man vill vidare inom tennisens tjänst, säger Malte Wahlbeck.
Efter samtal med Barn- och ungdomsansvarige Ola Mårtensson på Svenska Tennisförbundet tog Malte Wahlbeck kontakt med Peter Rejmer i USIF.
– Peter och gänget har tagit emot killarna med öppna armar. Vi är en så liten del av tennisrörelsen i Norberg, å andra sidan är gräsrotsrörelsen viktig för Tennissverige. Men det här öppnade verkligen ögonen för de här killarna som fick se hur professionell träning av juniorer och elitspelare bedrivs. De fick också insikt i hur rullstolstennisen fungerar.
Efter de två dagarna i Uppsala ska killarna i Norberg ta nästa steg.
– Nu har de sett hur professionellt upplagt det är i Uppsala, med bland annat heltidsanställd personal. Det är en kontrast mot vår verklighet. De här killarna ska nu gå fler utbildningar och ta större ansvar, det kan vara uppdrag inom styrelsen och andra göromål i föreningen. Vi har en sommartennisskola där de kommer få lära sig de administrativa verktygen, säger Malte och fortsätter:
– Vi hade en kille här för ett par år sedan som innan han kom hit spelade på en hög nivå i sitt ursprungliga hemland. Han är nu vuxen, har fru och flera barn. Han har varit mycket viktig för oss under flera år och är den som dragit det största lasset med att träna nyanlända.
Förutom styrelseuppdraget har Malte haft en stor roll i juniorträningen och sommartennisskolan. Båda hans söner har jobbat hårt med juniorträningen ända fram till i vintras då den yngre av dem började studera på annan ort.
Malte Wahlbeck har lika mycket individernas som klubbens bästa för ögonen i projektet.
– När de fått utbildningarna, erfarenheten att vara tränare och kunskapen om hur en förening bedrivs kan det här bli deras yrke och inte bara ett extraknäck. Det handlar om att de ska förstå vad det finns för möjligheter att jobba inom tennisen. Det finns så många områden.
Norbergs TK är ett lysande exempel på hur stöd och bidrag kan omsättas till verklighet.
– Det finns många mindre samhällen där hallarna förfaller och föreningsverksamheten dör ut i takt med att de ideella krafterna försvinner. Man får vända och vrida på saker och allt sedan jag flyttade hit för 18 år sedan så har jag gått i bräschen för att söka medel för olika projekt. Hälften av alla våra tenniselever är nyanlända. Vi har fått verksamheten att rulla tack vare bidragen där vi kan erbjuda de nyanlända att spela tennis mer eller mindre kostnadsfritt och det har gett ringar på vattnet.
Precis som med tidigare nyanlända i klubben hoppas Malte att de aktuella killarna ska ta nästa kliv inom tennisen.
– Vi hade nog inte haft några juniorgrupper om det inte varit för de nyanlända. Vi vet inte hur länge de blir kvar i lilla Norberg men vi har gjort allt vad vi har kunnat för att få de engagerade i idrottens värld. Vi ska vara en språngbräda för de här ungdomarna.
För snart elva år sedan fick klubben bidrag för att starta upp sommartennisskolan. Insatsen gjorde att klubben fick ordentlig fart på verksamheten.
– Detta var under den största invandringen och många fick upp ögonen för tennisklubben. Många som kommer hit hamnar på fel plats i samhället och hittar inte sin roll. Tennisen ska vara livets skola och ger de här killarna en mening och en sysselsättning. Detta kan anammas i så många samhällen och inte bara inom tennisen utan i alla idrotter, säger Malte Wahlbeck och avslutar:
– Alla småföreningar är välkomna att höra av sig om man vill veta mer hur man på ett enkelt sätt kan få fart på verksamheten.