Vårt nästa stopp genom tennissverige blir Oxelösunds TK. Klubben bildades strax efter andra världskriget, 1948, men inomhushallen stod färdig först 1977.
Efter en stor renovering 1995 tog klubben över ägandet av hallen och banorna.
I Oxelösund strävar man efter att ge båda äldre och yngre möjlighet att spela tennis inom närområdet.
– Klubben vill vara en klubb för alla. Idag ligger tyngdpunkten på juniorsidan. Därför vill vi framöver öka seniorernas träning och spelande och verka för integration av nya från andra kulturer, säger ordföranden Roland Lagerberg. 

Patrick Njuki har varit huvudtränare sedan 1995.

En som har sporten att tacka för mycket – och som är ett levande bevis för att integrationen fungerar – är chefstränaren Patrick Njuki. Han kom från Uganda till Sverige 1987.
Det tog inte lång tid innan han hade både jobb och vänner – något som kom via tennisbanan.
– Tennisen har betytt allt för mig. När jag kom hit fick jag frågan om vilken sport jag skulle vilja hålla på med och då blev det naturligt tennis för mig. Jag gick till Oxelösunds Tennisklubb för att träna och tack vare klubben kom jag snabbt in i samhället och jag kunde lära mig språket. Jag fick kompisar på klubben och mina barn fick kompisar bland de andra som spelade. Allt skedde på klubben och det var där jag fick kontakter så jag kunde söka jobb, säger Patrick Njuki.

Roland Lagerberg, som har varit ordförande i Oxelösunds TK sedan 2006, betonar Patricks betydelse för klubben.
– Patrick betyder oerhört mycket för klubben och har varit vår räddningen under svåra perioder. Han har en makalös energi, uthållighet och intresse för tennis och vår klubb. Han är vår chefstränare sedan lång tid tillbaka.

Det är 33 år sedan Patrick Njuki kom till Sverige. Innan han flyttade hit spelade han collegetstennis hemma i Uganda där han var kapten för sina lag både på gymnasiet och universitetet. Han berättar också att han representerat landslaget i några matcher mot Zimbabwe.
I Sverige kom han först till Motala, men hamnade snart i Oxelösund. Det var här han senare fick jobb på företaget Ericson och när fabriken flyttade till Kina fick han en tjänst på SSAB i Oxelösund.
– Jag pendlade och jobbade olika skift och så fort jag var ledig så hjälpte jag till och höll i träningspass. Då hade jag gått de olika utbildningsstegen. När jag bytte tjänst fick jag mer ledigt dagtid och kunde ta ännu fler pass. När klubbtränaren tvingades sluta på grund av ryggproblem 1995, så fick jag möjligheten att ta den rollen.

I dag är han är han 64 år och står fortfarande på banan. Till sin hjälp har han förre elitspelaren Tobias Lagerberg (varit tvåa i sin årskull som spelare) och även Brenda Njuki när hon är ledig från studierna.
Brenda Njuki är, som ni kanske redan misstänkt, dotter till Patrick. Hon kom långt med sin tennis, något som annars är ganska ovanligt för den lilla klubben med bara en inomhusbana och två utomhusbanor. Andra spelare som haft fina resultat är Tina Rozic (tvåa i landet) och Johanna Karlsson (femma). 2005 representerade alla tre tjejer länet i tennistävlingen Julia Cup och kom på andra plats. Året efter vann man hela lagtävlingen. Klubben har även haft spelaren Emil Petterson som vunnit Dubbel-SM.

Brenda Njuki växte upp i klubben och kom in på tennisgymnasiet i Båstad och spelade samtidigt för Fair Play TK i Malmö.
Hon har vunnit SM och även SALK Open vid två tillfällen.
– Vi åkte runt för att hitta sparring när hon var yngre. Vi åkte till Stockholm, Södertälje och lite överallt. Hon nådde proffsnivå och då såg man verkligen vad som krävs. Det handlar om minst tio timmar på bana och sex timmar fys i veckan. Skulle vi ha fler spelare av den kalibern i klubben och skapa en elitgrupp, så hade vi inte haft utrymme för andra att träna organiserat. Klubbens mål är att alla ska få spela och så måste det vara, säger Patrick.

Brenda Njuki var framgångsrik som junior, men fick lägga av på grund av skada. Nu hjälper hon till med träningen i klubben.

Brenda spelade som proffs i fyra år innan hon fick en skada som till slut tvingade henne att sluta. Sonen Caxton var också en talang som, liksom Tobias Lagerberg, mötte spelare som Joachim ”Pim-Pim” Johansson i samma årskull. Caxton har stannat inom tennisen.
Just nu har klubben några juniorer som tävlar. För att det ska lyfta ordentligt för spelarna krävs dock ännu mer tävlande, menar Patrick.
– Det håller en hög nivå, men tävlar för lite för att få en bra ranking. Det krävs mycket att få fram bra spelare. Det handlar om att ha föräldrar som är beredda på att lägga ner den tid som krävs och det handlar om att få tillräckligt bra sparring.

Patrick tillsammans med en av juniorerna.

Oxelösunds TK har cirka 160 medlemmar med runt 60 barn och unga och uppe emot 15 vuxna i organiserad träning. Andra medlemmar spelar spontant. Den största gruppen är de yngsta barnen, de mellan fem och tio år.
När det gäller tävlandet så har klubben haft ett dussin spelare som åkte på tävlingar. Just nu är det en nedgång och bara fyra juniorer tävlar.
– Jag vet faktiskt inte varför. Det är inte lätt att få de att tävla idag och en av förklaringarna är kanske att föräldrarna inte kan lägga den tid som krävs för att resa längre. För vissa handlar det kanske om miljötänk också, säger Patrick och fortsätter:
– Vi försöker ha många internmatcher på hemmaplan. Vi har en bana inomhus och två utomhus och därför kan vi inte ha någon tävling med andra klubbar inblandade. Vi har tidigare samarbetat med Nyköpings TK där de använde våra banor som komplement till deras turneringar. Vi har pratat om att ha mer samarbete, men det får bli efter covid-19.

Patrick nämnde banorna. Inomhus finns en filtbana och ute två grusbanor. Anläggningen stängdes under tre veckor i april på grund av coronaläget och under tiden iordningsställdes grusbanorna som är öppna sedan två veckor tillbaka.
– Nu för tiden står på banan 25-30 timmar i veckan. Jag koncentrerar mig på de minsta. Spelglädjen när du är liten är viktigare än något annat för vi vill ju att de fortsätter. I tonåren är det alltid några som slutar och vill testa något annat. Men de flesta kommer faktiskt tillbaka hit när de närmar sig 20 år eller senare och spelar motionstennis. 

Vad symboliserar Oxelösunds TK tycker du?
– Det är en trygg klubb som står för ”tennis för alla” där vi främjar hälsa och glädje, säger Patrick.

Sista ordet går till ordföranden Roland som också får sätta en etikett på klubben, men också blicka framåt.
– Oxelösund är en anpassningsbar klubb med trivsel. Vi har mycket populära tränare och en förstklassig kassör, säger han och avslutar:
– Ytterligare en inomhusbana skulle definitivt möjliggöra en mer komplett satsning där både unga och vuxna får plats och få klubben att växa.