I vår miniserie om de mindre klubbarna landar vi idag i “en landsortklubb mitt i Stockholm”. Det är i alla fall så man ser på det i TSK Malmen där de unga är i fokus.

Låt oss börja för över hundra år sedan. Det är OS 1912 och Carl Kempe och Gunnar Setterwall tar silver i dubbel. Gunnar vinner även brons i mixed tillsammans med Sigrid Fick.
OS-matcherna spelades inför fullsatta läktare i C-hallen, som något år tidigare hade flyttats från Idrottsparken (nuvarande Stockholms Stadion) till Tennisstadion.
Nu är det 2020. C-hallen – även kallad Tennispaviljongen – är fortfarande i allra högsta grad i bruk och har fått stå tämligen orörd under alla dessa år, bortsett från att det lades ett nytt plexi-pave-golv på 1990-talet.
Det var då TSK Malmen tog över som hyresgäst. 

Rolle Rakell har snart jobbat i klubben i 30 år.

Chefstränare Rolle Rakell är ”Mr Malmen” och har jobbat i klubben i snart 30 år.
– Under de här åren har TSK genomgått många olika stadier när det gäller olika satsningar. 1990-talet var elitsatsningens tid med spelare som Magnus Norman, Maria Strandlund (Tomsvik), Maria Lindström, Peter Lundgren, Ulf Stenlund, Mikael Stadling, Sofia Finër (heter Tillström nu) med flera. De tränade två pass om dagen, det var kul att ansvara för den satsningen, säger Rolle och fortsätter:
– På 2000-talet blev det mer satsning på juniorsidan, som jag brinner mest för, med spelare som Patrik Rosenholm och Andreas Siljeström. För några år sedan började vi modernisera träningen för de allra yngsta genom att plocka in Linda Jansson.

Linda Jansson ja. Det är henne vi ska träffa nu. Hon kom in sent i i klubben och är ansvarig för grundskolan och tennisskolan.
– I augusti är det tre år sedan jag kom hit. När jag flyttade från Åland till Stockholm 1993 var jag i Näsbyparks i ett par år. Därefter har jag varit i SALK där jag haft väldigt fina år med mycket förtroende och roliga uppgifter. Jag kommer dock från en liten klubb från början och jag var sugen på att testa det mindre formatet igen, säger Linda och fortsätter:
– Man känner verkligen historiens vingslag här, med de smala trapporna och lågt till tak för publiken. Det är ett häftigt ställe!

Linda Jansson har stor rutin, både från spelarkarriären och som ledare.

TSK Malmen förfogar över sju banor. De fem inomhusbanorna är fördelade på två hallar (B- och C-hallen) och utomhus finns två hard court-banor som används perioden april-oktober. Klubben hyr också in sig på grusbanorna på Haga.

Tennisanläggningen ligger bara 500 meter fågelvägen från Kungl. Tennishallen och en kort promenad till Stureplan.
– Ändå är det ändå småstadskänsla. Våra barn och ungdomar cyklar, går eller tar bussen hit precis som vilken landsort som helst. De hade jag inte förväntat mig innan jag kom hit.

45-åriga Linda Jansson har ett häftigt tennisförflutet. Eller vad sägs om tio Fed Cup-matcher för Finland, med kvartsfinalen i World Group 1993 som största meriten. Finland hade då två topp 100-spelare på damsidan. På WTA-touren blev hon under karriären topp 500 i singel och  runt plats 270 i dubbel.
Det märks att det kliar i fingrarna på Linda. Hon har opererat just ett finger och har inte varit på banan sedan i mars.
I den 500 medlemmar stora klubben är det fokus på barn och ungdomar.
– Vi har valt att bara ha träningsgrupper för barn och ungdomar upp till 19 år. En av anledningarna är att vi har en ganska slimmad organisation. Många klubbar har vuxenverksamhet men vi väljer att göra det vi gör bra. Vi har hela tiden tennisen i fokus och det är en av sakerna jag tycker om med Malmen. Vi strävar hela tiden efter att göra tennisen bättre. 

TSK Malmen har idag nio tränare; en heltidsanställd, två deltidsanställda och sex timanställda.
Medelåldern på organisationen är ganska hög.
– De flesta tränarna har lång erfarenhet och har en gedigen ledarutbildning. Utmaningen  för oss är, liksom liksom för tennisen och idrotten i stort, att behålla tjejerna och killarna även efter att de fyllt elva-tolv år. De yngsta är vår största åldersgrupp och sedan smalnar det av. Våra största tillgångar är den familjära stämningen, att barnen och ungdomarna får ett personligt bemötande vilket kanske inte är självklart i centrala Stockholm.

Frågan är hur den anrika hallen fungerar i dessa tider när andra anläggningar satsar på att övergå till mötesplatser där barnen kan hänga under hela dagar.
– Vi får ju inte röra så mycket på lokalerna och ändra om, men en sak som vi kommer göra i sommar är att göra om i en korridor så att det finns platser för de som vill göra läxor och annat här.

Sebastian Abboud och Mikael Ymer dök upp en lördagskväll tidigare i år och hängde med några av juniorerna i hallen – ett mycket uppskattat besök, berättar Linda Jansson.

Tävlandet är viktigt i TSK Malmen och här har man hittat samarbete med några av de större klubbarna i området.

Pelle Strandberg, som nu går på college, agerar domare på en klubbaktivitet.

– Vi erbjuder alla våra barn mellan sex och och tio år att spela match en gång i veckan. Vi gör det i samarbete med KLTK och Lidingö TK där våra tre klubbar möts i något som blir lite mer än en vanlig internmatch. Det blir lite mer på allvar, men ändå under hyfsat avslappnade former. Vi har också samarbete med Näsbyparks TK med klubbmatcher sju-åtta tillfällen per termin, säger Linda och tillägger:
– Jag pratar en del med de som var bra på 1980- och 90-talet. De hade ofta ledarledda. Aktiviteter två gånger i veckan och utöver det spelade man på egen hand. Här blir det lite samma sak. 

Rolle Rakell nämnde några av dåtidens spelare som drillats i den anrika hallen. Klubben har även på senare tid haft juniorer som gått vidare till college eller tagit steget över till en större klubb, som till exempel Sebastian Abboud som för något år sedan gick till KLTK.
– Vi har fått fram bra tävlingsspelare. Jag tror mycket på att komma igång med matchspel så tidigt som möjligt. Vi har många duktiga i de yngre åldrarna. Vi har ett gäng i tioårsåldern som hänger mycket i hallen och spelar mycket spontant. Det är en förutsättning att man på fritiden experimenterar och testar det tränaren har gett i uppdrag att göra, säger Linda Jansson. 

Deltagarna i Framtidens Ledare 2019. Bilden är tagen inne i klassiska C-hallen.

Tennis Stockholm har tillsammans med klubbarna startat ”Framtidens ledare”. Det är en variant på TGU 1 (steg 2) i tränarutbildningen.
– Här blir klubbarna mer involverade och fokus ligger mycket på jämställdhet och inkludering. I den här satsningen har vi en fyra dagar lång kurs på GIH och här på Malmen där man i kursprogrammet lägger till delar som är viktiga för oss. Det handlar inte bara om att genomföra kursen och få ett diplom. De cirka 20 deltagare som är med får också hålla i ett projekt i klubben med inkludering och jämställdhet som en övergripande rubrik. Jag tror mycket på att ge ungdomarna förtroende och en chans att skapa något, att få göra misstag och växa in i sin roll.

Aktivitet för barn och föräldrar på en av utebanorna framför ingången till C-hallen.

Linda Jansson vurmar för sin klubb och de värderingar de står för. I hennes roll ingår också att synliggöra klubben.
– Vi har en vision om att vara en förebild i Tennissverige.
Utveckla…
– Det är en ambitiös vision men vi vill vara ett föredöme när det gäller vår pedagogik och hur vi kommunicerar och bemöter våra medlemmar och aktiva. Det här ligger i startgroparna, men det är lika bra att uttala det officiellt redan nu för då sätter vi lite press på oss själva, säger Linda med ett skratt.

Med jämna mellanrum målas det om och lampor byts ut. Men hallen består och får i stora delar stå orörd. Det är klassisk mark.
– Det är häftigt för barnen att vara här och jag talar om för alla nya att det minsann spelades OS här 1912. 

Rolle Rakell får inleda och avsluta den här artikeln. Han gav oss tidigare en tidslinje över utvecklingen i klubben de senaste åren. 2020-talet då?
– Det kommer nog bli årtiondet där TSK kommer utveckla sin ledarstab och bli en helhet från de allra yngsta till veteraner och där vi kommer få en större jämnhet i duktiga spelare i alla årskullar. Det som jag tycker TSK Malmen står för är att det är väldigt familjärt, som en liten landsortsklubb som ligger mitt i Stockholm där alla känner tillhörighet.