Nu är alla tennisklubbar inom Tennis Stockholm med i Spelutveckling röd, orange, grön (ROG). ”Mötena ute i klubbarna har haft en oerhört positiv effekt”, säger Pontus Bergevi.
Tennis Stockholm – med Pontus Bergevi och Per Henricsson i spetsen – har nu avslutat en tredje runda med klubbesök i regionen. Ett 30-tal klubbar har varit med sedan starten, och sju nya testklubbar är nu på väg in i satsningen.

Claes Larsson, tränare i Danderyds TK och Pontus Bergevi från ett av många klubbesök den senaste tiden.
– Vi trodde inte att alla klubbar skulle haka på från början. Men ser man till den nya tävlingstrappan som lanseras nästa år, så blir ROG en naturlig del av vägen dit. Alla klubbar behöver vara inne i plattformen för att förstå matchstrukturen, säger Pontus Bergevi.
Han och kollegorna ser fler vinster och fördelar med klubbesöken, inte bara kopplat till ”ROG:en”.
– Alla möten ute i klubbarna har haft en oerhört positiv effekt. Förutom ROG-arbetet handlar det om dialogen med tränarna. Vi har pratat spelutveckling och barntennis. På de här klubbesöken vägleder vi tränarna, men det är också viktigt att de känner sig delaktiga. Nu på vår tredje omgång med klubbesök var vårt önskemål att klubbarna skulle se över hur man kan få barnen att spela mer i de här unga åldrarna från sex, sju år och upp till tioårsåldern. Och med facit i hand så har det verkligen tagit fart, säger Pontus och fortsätter:
– Många klubbar erbjuder nu minst två träningar i veckan, mycket tack vare extra aktiviteter på kvällar, helger och lov. Många spelar mer tennis. Jämfört med andra idrotter, som exempelvis fotboll där det är naturligt med två träningar plus match, så har tennisen i många fall handlat om ett träningstillfälle i veckan. Vi måste göra tennissporten mer attraktiv och intressant.

Per Henricsson (i mitten) med Felix Jessen och Srdan ”Sigge” Mladenovic vid klubbesöket hos Mälarhöjdens IK Tennis.
En annan tydlig effekt av klubbesöken är att många klubbar nu har en klarare ansvarsfördelning. Fokusområden identifieras och utvecklingsinsatser görs där de behövs. Det har höjt kvaliteten i flera verksamheter.
I både SvTF Syd och Tennis Stockholm har en enkät legat till grund för diskussionerna med klubbarna. Statistiken som svaren gett presenteras på två digitala möten med klubbarna under nästa vecka.
– Frågorna har varit många, till exempel hur många extra aktiviteter klubben har genomfört. Utifrån det får man en bra diskussion och även ett underlag för att utveckla svensk tennis. Vi får också in synpunkter på förbättring av plattformen tränarna jobbar efter. En har varit att det varit för mycket information i form av checkpoints. Det är inget som är fel, bara att det kanske varit för seriöst och för djupt där många tränare känner att det inte orkat med att ta del av allt.
Därför lanseras en förenklad version av plattformen redan i höst. Den kommer även att innehålla rörelselära och koordination som en integrerad del av ROG.
– Kroppsbalans och rörelse är en förutsättning om du ska slå en forehand eller backhand på rätt sätt. Responsen på detta har varit mycket positiv. Att plattformen blir enklare gör förhoppningsvis att fler tränare jobbar med den och det blir också enklare för hjälptränare.

Pontus Bergevi och SALK-tränarna Martin Tyllman och Magnus Eriksson som alla jobbat med ROG-satsningen sedan starten.
Vad har du för tips till övriga regioner när det gäller kontakten med klubbarna?
– Man måste förstå att avstånden mellan klubbar kan vara stora i vissa regioner. Men klubbesök kopplade till ROG är ändå värdefulla. Värdet av fysisk närvaro i klubbarna är mycket stort. Enkäten är inte bara en pappersprodukt – den ska leda till dialog och insikt i klubbens behov och upplevelser. Att mötas ansikte mot ansikte gör det lättare att vägleda direkt. Det har gett oss som region och även klubbarna otroligt mycket. Vi kommer ta ett nytt varv med klubbesök under hösten igen när alla är igång. Detta bromsas inte av även om mycket har satt sig redan.
Eftersom de flesta övningar görs bäst inomhus, finns frågan om vad som händer med ROG-satsningen under sommaruppehållet.
– Det finns mycket som man kan göra på egen hand även under sommaren och som föräldrar kan genomföra med barnen. I Stockholm har vi skapat ett enkelt kontrolltest med sju olika övningar. Det kan man ha som en slags läxa under sommaren. Till exempel att hålla igång en boll 30 gånger över nät – det kan man göra var som helst. Jag hoppas att vi landar i det som tennisen handlade om mycket förut, att hålla igång sin tennis utanför det organiserade och låter spontanspelet bli en viktig del i utvecklingen.