Tennisälskaren och forskaren Erik Hemmingsson jobbar till vardags med att förlänga människors liv. Han forskar på motionens effekter på hälsan. “Av all den forskning jag tagit del av så är det inget som slår tennis som idrott”, säger han i intervjun. 

Erik Hemmingsson har också ett av de mest omtalade yrkena det här året, nämligen epidemiolog. 
– Det har varit ett intensivt och konstigt år och något av ett publikt genombrott för oss epidemiologer…, säger han.

Det är dock i en annan roll vi möter honom i den här texten. Erik hade Karolinska Institutet som arbetsplats i 15 år innan han för fyra år sedan flyttade över till GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) i Stockholm.
Här forskar han på motion och hälsa med huvudfokus på övervikt.
– Mitt jobb går enkelt ut på att försöka få folk att leva så länge som möjligt och försöka ta reda på varför folk dör i förtid. Det handlar ofta om sociala faktorer och vilken livsstil man har, som klassiska saker som att man behöver äta rätt, röra sig kontinuerligt och att undvika rökning och annat. 

I en krönika i SALK:s klubbtidning SALK-bollen skrev Erik tidigare i år bland annat:
Om ett läkemedelsbolag uppfann ett mirakelpiller som kunde förlänga våra liv med bara ett år, skulle succén vara ett faktum. Ett annat perspektiv är att rökning kostar ca 7-8 år i livslängd. Tennis är alltså mer hälsofrämjande än vad rökningen är skadlig, ganska häpnadsväckande. Och det är kanske inte vad vi förväntar oss, att varje gång vi beträder banan så hamnar vi mitt i ungdomens källa”.

Erik Hemmingsson har som många andra tagit del av den danska studie från 2018 som visade att tennisspelare lever 9,7 år längre än de som inte idrottar. Näst bäst var badminton (6,2 år) och på tredje plats fotboll (4,7 år).
– Det finns forskning på motionens effekter som gjorts i USA och i en rad länder som Sverige, Danmark och Finland. Den här danska studien fick definitivt mig att haja till. Att tennisen förlänger livet med nästan tio år är en jättestor effekt. Effekten av att spela tennis är alltså minst lika stor som skillnaden om man är rökare eller inte, säger Erik och fortsätter:
– Av all den forskning jag tagit del av så är det inget som slår tennis som idrott. Tennis är tekniskt utmanande och det är också det som gör det roligt. Oavsett hur gammal du är finns det saker du hela tiden kan utveckla. 

Erik Hemmingsson är född 1973 och växte som många andra svenskar upp under Björn Borgs glansår.
– Jag var helt galen i tennis när jag var liten. Jag började i fyra-fem-årsåldern och höll på tills jag var 14 år. Jag var aldrig superlovande som tennisspelare, men helt okej. Jag började istället spela squash och nådde elitnivå och det höll jag på i många år. Det kostade dock på för det är en slitsam sport för kroppen. För snart fyra år sedan började jag med tennis igen. Det har alltid varit mitt stora intresse, jag har följt tennisen hela tiden och tittat mycket på tennis på tv.

Foto: SALK

Varje torsdag ringer klockan extra tidigt i bostaden i Bromma.
– Jag tränar varje torsdag på SALK och jag går med glädje upp de morgnarna även om det är väldigt tidigt. Det är bland det roligaste som finns och vuxenträningen där är helt suverän. Det finns nivåer som passar alla spelare. Förutom den organiserade träningen spelar jag med kompisar, så det blir spel två-tre gånger i veckan.

Tillbaka till yrkesmannen Erik Hemmingsson. Övervikt är specialämnet och för en tid sedan kom han ut med sin första bok ”Slutbantat”.
Han har en bred kunskapsbank när det gäller motionens effekter på människan.
– Vi svenskar brukar ha en Vasaloppsåkare som en idealbild av motionsidrott. Man åker inte bara själva loppet, utan tränar året runt för att vara i form när det är dags. Skidåkningen är skonsam och man får friluftsliv på köpet och andra positiva saker. De största effekterna ser man på äldre individer och det är antagligen för att man åkt skidor under flera decennier och haft motionen som livsstil. Tennis är också en sport man kan hålla på med hela livet, den är också skonsam i förhållande till fotboll och många kontaktsporter. Det är inte lika många skador inom tennisen på motionsnivå. Det som brukar ställa till det är serverörelsen som ger problem i axlar och armbågar.

“Tennis ger ett komplett paket ur ett motionshänseende.”

Den mentala biten är minst lika viktig som den fysiska. Den sociala aspekten är en starkt bidragande orsak till att tennis bidrar till att förlänga livet.
– Även om tennis är en individuell idrott, så är det ett oerhört socialt spel och ger mycket gemenskap. Det sitter i tennisens kultur. Klubbarna ordnar med sociala aktiviteter i samband med tennisen och man får möjlighet att umgås. Det är viktigt för välmåendet, inte minst i dessa tider eftersom människan är en social varelse. Förutom att effekterna på kärl och hjärta är fenomenala så bidrar tennis till avstressning och att man mår psykiskt bättre och sover bättre. Tennis ger ett komplett paket ur ett motionshänseende.

Som tennisintresserad har Erik Hemmingsson också sin klara uppfattning om hur sporten ska behålla sina utövare och även rekrytera nya. Det handlar enligt Erik om att tennistränaren måste vara lika mycket människa som tekniskt duktig på tennis.
– En tennistränare är en slags mentor eller lärare. Tränare är på många sätt en för enkel titel. Du måste vara bra på att ta människor och vara en skicklig pedagog och ibland ”psykolog”. Förutom det tennistekniska handlar det om att se till att det finns en social tillhörighet, en bra stämning och att man har roligt. En tennistränares roll är större än att bara få adepterna att serva hårdare. Det är som i skolans värld… alla har haft en dålig lärare och de ska inte ha med undervisning att göra. Det är verkligen inte lätt att hitta, det gäller i tennisen och det gäller överallt, säger Erik och tar upp en aspekt till innan samtalet snart är över:
– Idrotten har en viktig roll i samhället. Den är fostrande av personliga egenskaper. Det är inte en slump att många före detta elitidrottare har höga poster inom näringslivet. Man har lärt sig vad ansvarstagande är, att det är upp till dig själv, att det inte finns några ursäkter och att slita hårt. Det sitter hårt. I ryggmärgen för de som hållit på med idrott. 

Vilka effekter har tennisen på dig själv? 
– Tennisen fyller mitt liv med glädje. Jag hatar att gå upp klockan sex på morgonen, men när jag gör det för att spela tennis är det enkelt. Att det sedan är så hälsofrämjande som forskningen visar gör att det känns ännu mer självklart. Tennisen påverkar mitt humör och att jag ännu inte drabbats av ohälsa. Det handlar ju framför allt om det, att förebygga ohälsa. Läkemedel är ingenting mot motion som är otroligt mycket mer effektivt. Tennis är som en gratis medicin som inte ger några biverkningar. Se till att dina barn spelar tennis, så har du gett dem världens gåva. 

Fakta: Erik Hemmingsson.
Ålder: 47 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Bromma.
Yrke: Epidemiolog, forskare, docent, fil. dr, författare mm.
Förebild: Stefan Edberg! Han är otroligt elegant på och utanför banan. Hans personlighet och sätt att spela tennis är så vackert.
Drivkraft: Att hjälpa människor.

Se också inslaget med Erik Hemmingsson på SALK:s hemsida

Visa tennishjärta du också och stöd vår insamling till hjärtforskningen. Swisha valfritt belopp till 909192 7 och märk gåvan med #tennishjärta. Läs mer här!