”Silly Season” (senaste klubbövergångsperioden) i Tennissverige är över och det har som vanligt rört på sig mellan klubbarna, både på bredden och bland toppspelarna. tennis.se har med fokus på nya Elitserien powered by MATCHi spanat efter spännande övergångar där lagen rustat inför en säsong med nytt spelformat.

Två av de största övergångarna kan skönjas direkt vid en titt på heta listan på damsidan (bilden ovan).
Fanny Östlund lämnar USIF för spel hos svenska mästarna Enskede LTK. Jacqueline Cabaj Awad har lämnat Elfsborg Tennis för fjolårsfinalisten och mesta mästarna Fair Play TK.

Fanny Östlund har precis landat i Portugal där hon är med som en av två tränare på ett läger tillsammans med nio elever på tennisgymnasiet i Uppsala.
När elitserien kommer på tal, säger hon:
– Jag ser mycket fram emot spela i elitserien och otroligt kul att spela i ett så bra lag som Enskede LTK. Jag ska försöka hjälpa till att försvara SM-guldet. Jag känner också de flesta i laget och det känns som en ära att spela för dem.

Fanny Östlund under Nordea Open i Båstad förra året. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Fanny Östlund, 25, har dock inte rört sig på en tävlingsbana under hela sommaren, rent av inte på en träningsbana alls.
Bortsett från medverkan i Billie Jean King Cup för Sverige i Turkiet och spel i $25 000 i Båstad har tennis inte funnits på kartan sedan i februari.
– Jag fick covid-19 under en resa till Kazakstan. Jag har varit inlagd från och till på sjukhus och varit väldigt mycket sängliggande i övrigt. Det kändes lite bättre i Turkiet, men i Båstad (i slutet på maj) tvingades jag ge upp på grund av hög feber. Jag har haft feber i stort sett varje dag fram till för ett par veckor sedan.

Nu är hon friskförklarad även om lungorna ”spökar lite”. Hon skyndar dock långsamt. Förhoppningen nu är att spela någon tävling före elitseriestarten i december.
– Det känns otroligt att bara kunna gå upp om morgnarna.

Senast Fanny Östlund spelade i elitserien, så var det med Upsala TK. Den gången, för tre år sedan, bar det hela vägen till final mot Fair Play TK.
– Jag var med som coach i finalen då vi vann silver, minns Fanny.

Elitserien powered by MATCHi spelas från och med i år enligt ett nytt format med tio lag både i herrarnas och damernas serie.
I grundserien delas lagen upp i två grupper där lagen möts i hemma- och bortamatcher i en enkelserie.
– Jag tycker det nya formatet med en komprimerad spelform är oerhört bra. Det innebär att bättre, högre rankade spelare har möjlighet att vara med. Spelarna kan lättare prioritera elitserien och klubbarna kan samtidigt använda sina bästa spelare.

Vilka har du som favoriter i elitserien?
– Fair play är alltid farliga. De kommer alltid med ett starkt lag och har vunnit så många år.  Eftersom det nu handlar om en kortare period så tror jag fler lag kommer vara med och slåss. Jag håller ändå Enskede LTK och Fair Play TK som favoriter, säger Fanny Östlund.

Fanny Östlund, Olle Wallin och Jacqueline Cabaj Awad – tre heta övergångar inför elitseriestarten.

På damsidan har Enskede LTK hamnat i samma grupp som Lidköpings TK, Påvelunds TBK, Växjö TS och Salk. I den andra gruppen spelar Fair Play TK, Helsingborgs TK, GLTK, Upsala TK och KLTK.
Kollar man in vilka spelare som rört på sig vid den senaste övergångsperioden har Upsala TK fått en fin förstärkning i Nora Svensson, som därmed lämnar moderklubben Västerås TK. Nya elitserielaget Påvelunds TBK har lockat till sig en rad spelare inför årets säsong. Alexandra Viktorovitch är ny från Tabergsdalens TK, Anastasia Pettersson från Jönköpings TK och Malene Helgö från Fair Play TK. 
Salk har två nya spelare; Ellen Allgurin från KLTK och Ida Johansson från MIK Tennis. Samtidigt tar Agnes Mitteregger steget tillbaka från Salk till nystande Danderyd Djursholm Elittennisklubb (division 1).

Bland herrarna har det varit relativt lugnt på övergångsfronten. Regerande mästarna Fair Play TK, har fått fin förstärkning i Olle Wallin från GLTK, som skördat stora framgångar på ITF-touren den senaste tiden.

I övrigt kan vi notera att nykomlingarna Påvelunds TBK har fått två nya spelare; Henrik Bladelius från Elfsborg Tennis och David Norfeldt från GLTK.
Eric Ahren Monoga m tar steget från KLTK till Lidingö TK medan KLTK får ett par nya ansikten i form av Axel Bergdahl och Jonathan Backman från Lidköpings TK. Nikola Slavic lämnar Enskede LTK för spel i Salk:s herrlag i elitserien.

Elitserien powered by MATCHi avgörs 10-18 december 2022. Spelplats för det gemensamma slutspelet blir på Fair Play-stadion i Malmö.

Damer, grupp A

Enskede LTK
Lidköpings TK
Påvelunds TBK
Växjö TS
Salk

Damer, grupp B

Fair Play TK
Helsingborgs TK
GLTK
Upsala TK
KLTK

Herrar, grupp A

Fair Play TK
Tabergsdalens TK
Påvelunds TBK
Upsala TK
Salk

Herrrar, grupp B

Solna TK
Lidingö TK
GLTK
Mälarhöjdens IK
KLTK